Alkímia Ma – Miért nem szeretik a borok a fényt?
Keszei Ernő: Miért nem szeretik a borok a fényt?
ALKÍMIA MA 2024. december 5.
CSÜTÖRTÖK 17 ÓRA, ÉLŐBEN ÉS ONLINE IS
ELTE TTK KÉMIAI INTÉZET, 0.83 EÖTVÖS TEREM
1117 BUDAPEST, PÁZMÁNY PÉTER SÉTÁNY 1/A
ONLINE IS: itt
A borokat érett szőlőből készítik erjesztéssel, így azok részint tartalmazzák a szőlőlé nagyszámú kémiai komponensét, részint az erjesztést végző élesztők maradványait. Készítésük és érlelésük során fénytől elzárva, sötétben tárolják őket. A palackok nagy része azonban kereskedelmi forgalomba kerül, szaküzletek vagy szupermarketek polcaira, mielőtt a fogyasztók megvásárolnák. Ezek jelentős besugárzása az UV-A és az ibolya-kék színű tartományban rontja a borok érzékszervi minőségét. A fény hatásának kitett palackozott borokban fotokémiai következményeként kellemetlen ízkomponensek keletkeznek, a bor jellegzetes aromakomponensei közül pedig több elbomlik. Ezt hívják a borászatban fényíznek. A fényíz kialakulásáért olyan fotokémiai reakciók felelősek, amelyeket a borban lévő B2 és B5 vitamin, valamint a bor vastartalma katalizál.
Az előadásban szó lesz a fényízt okozó fotokémiai reakciókról, a különböző alakú és színű palackokba behatoló fénymennyiség számításáról és méréséről, valamint a bornak ezek alapján kiszámítható polci élettartamáról, amíg azokban még nem érezhető a fény okozta minőségromlás. Végezetül szó lesz arról is, hogy a számítások ismeretében hogyan növelhető palackos borok polci eltarthatóságának időtartama üzletekben, és a megvásárolt boroké otthon.
(Az előadó Keszei Ernő vegyész, az ELTE Kémiai Intézetének emeritus professzora.)
Kísérleti rész: Horváth István Péter
Kísérletek alkoholokkal. (A kísérletező Horváth István Péter a Lónyay Utcai Református Gimnázium kémia-történelem szakos tanára.)
Alkímia Ma felvételek archívumát itt találod.
Közvetítés és a felvétel ideiglenes elérése itt.
Eseményről bővebb infó itt.
A Kémia Mindenkinek Program rendszeresen megosztja a kémiához kapcsolódó tudományos ismeretterjesztő, pályaorientáló, hétköznapi kémia jellegű információkat. Ha tud ilyet kérjük jelentse be nekünk az info bejelentő oldalon.